ESTÜ'den Haberler

ESTÜ, URAP 2023-2024 Türkiye Sıralamasında 19 Sıra Yükseldi

ESTÜ, URAP 2023-2024 Türkiye Sıralamasında 19 Sıra Yükseldi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan “2021-2022 URAP Türkiye Sıralaması”na yeni kurulan üniversiteler ilk kez ilgili yıl kapsamında dahil edilmişti. Eskişehir Teknik Üniversitesi 5 yıllık değerlendirme yerine ilk kez dahil edildiği ilgili dönem kapsamında sadece 1,5 yıllık performansının değerlendirilmesine rağmen 179 üniversite arasında 87. sıradan giriş yapmıştı. “2022-2023 URAP Türkiye Sıralaması” nda ise 21 sıra yükselerek 183 üniversite arasında 66. sıraya yerleşen ESTÜ, sıçramada iyileşme kaydeden 7 üniversiteden biri olmuştu. Bu yıl açıklanan “2023-2024 URAP Türkiye Sıralaması” nda da başarı grafiğini yukarı çeken ESTÜ, 19 sıra yükselerek listede 47. sırada yer aldı.

“2023-2024 URAP Türkiye Sıralaması”nı değerlendiren Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan ÖZCAN, “Yeni kurulan üniversiteler arasında olan Eskişehir Teknik Üniversitesi URAP’ın yapmış olduğu Üniversite sıralamalarında dikkate alınan geçmiş 5 yıllık performansını henüz tamamlamamış olmasına ve Üniversitemizin sadece 3,5-4 yıllık performansının değerlendirmeye dahil edilmesine rağmen; Üniversitemiz bu yıl 188 üniversitenin yer aldığı genel sıralamada 19 sıra yükselerek 47. sırada; Tıp Fakültesi olmayan 101 üniversite arasında ise 11. sırada yer almıştır. Devlet üniversiteleri sıralamasında ise geçen yıl yer aldığı 53. sıradan bu yıl 39. sıraya, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise 17. sıradayken bu yıl 117 üniversite arasında 10. sıraya yükselmiştir” dedi.

“Çağın gereklerine uygun nitelikli eğitim anlayışımız, kalite güvencesini önceleyen bakış açımız ve oluşturduğumuz araştırma kültürü ile Üniversitemizi dünyada adından söz ettiren bir konuma adım adım taşımaya gayret ediyoruz”

Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Araştırma üniversitesi olma hedefimiz doğrultusunda, araştırma çıktılarımızın hem nitelik hem de niceliğini arttırmak üzere attığımız adımların sonuçlarını; toplam yayın ve proje sayımız, Q1 ve Q2 yayın sayımız, atıf sayımız, doktora mezun sayılarındaki artışlarda ve çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirme raporlarında görmeye başladık. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak araştırma performansımızla yakaladığımız ivmeyi sürdüreceğimize ve sıçramalı iyileşmelerle daha üst sıralarda yer alabileceğimize inanıyorum. Çağın gereklerine uygun nitelikli eğitim anlayışımız, kalite güvencesini önceleyen bakış açımız ve oluşturduğumuz araştırma kültürü ile Üniversitemizi dünyada adından söz ettiren bir konuma adım adım taşımaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kuruluşundan itibaren Eskişehir Teknik Üniversitesini hak ettiği yere taşımak adına var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz”

Amaçlarının ESTÜ’yü daha üst basamaklara taşımak olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. ÖZCAN, “Kuruluşundan itibaren Eskişehir Teknik Üniversitesini hak ettiği yere taşımak adına var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Akademik, idari çalışanlarımız ve öğrencilerimizle birlikte gösterdiğimiz çaba, bizleri daha başarılı bir geleceğe taşıyacaktır. Bu süreçte katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulmuş olan URAP Araştırma Laboratuvarı; her yıl Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını toplumsal bir hizmet olarak raporlamaktadır. Bu yıl, üniversitelerimizin akademik performansını özetleyen URAP 2023-2024 Türkiye sıralamasında, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK’ün yayımladığı veriler kullanılmıştır. URAP 2023-2024 Türkiye sıralama tablolarına https://newtr.urapcenter.org/ adresinden erişebilirsiniz.